Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak schematycznych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak de facto niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film